SVENSKEN I FOKUS I FINALEN: "NåGOT MAGISKT"

Stanley Cup får en ny mästare i år. Det står mellan Florida och Vegas, och mellan hockeyslutspelets bäste poänggörare Matthew Tkachuk och bäste målskytt William Karlsson.

– Det är något magiskt med slutspelet, säger Karlsson till Expressen.

undefined

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Finalserien, i bäst av sju, inleds i natt i Las Vegas. Båda lagen har varit i final en gång tidigare, Florida 1996 då man fick stryk av Colorado, och Vegas 2018 då Washington fick höja pokalen som hockeymästare i Nordamerika.

Största överraskningslaget är Florida som inte var bättre än åtta i Eastern Conference och som inledde slutspelet med att slå ut konferensettan Boston och sedan Toronto och Carolina.

Bakom framgången ligger den 25-årige Matthew Tkachuk som varit poängbäst i slutspelet med 21 poäng, varav nio mål och tolv assist. Flera gånger i slutspelet har han avgjort matcherna på övertid.

Tkachuk verkar dessutom helt obrydd om vad han är på väg att ställa till med.

– Det har varit ganska kul den senaste tiden. Och det är coolt att vara i den här positionen, säger han enligt NHL.com.

Spelat golf

Mellan de viktiga slutspelsmatcherna har han spelat golf med brorsan Brady, som spelar i NHL för Ottawa.

– Då har han brytt sig mer om mitt golfspel än om slutspelet, säger Brady Tkachuk.

I den andra ringhörnan i finalen finns William Karlsson, som är den i finallagen som gjort flest mål i slutspelet, tio stycken.

– Jag vet inte riktigt varför det gått så bra för mig. Det är något magiskt med slutspelet, det är allt jag kan säga, säger Karlsson och hyllar sina medspelare för målfesten.

– De hittar mig med fina framspelningar och jag har lyckats sätta chanserna.

"Viktig erfarenhet"

Han är en av sex Vegas-spelare som var med i finalen för fem år sedan.

– Det är en viktig erfarenhet att ha med sig. Jag har varit i den här situationen tidigare, så inget är direkt nytt i år. Allt var så galet bara förra gången, då vi var nykomlingar i ligan. Men det gäller att ta sig an utmaningen på bästa möjliga sätt och det försöker jag verkligen göra, säger Karlsson.

Att Vegas är i final är ingen skräll. Laget vann Western Conference.

– Vi fick en bra start med många vinster direkt och sedan har det bara rullat på. De enda svackor vi haft har berott på skador inom laget.

2023-06-03T12:36:56Z dg43tfdfdgfd