BESKEDET TILL ILAR: "ÄR INTE ARG På HENNE"

Mitt i glädjeyran efter skrällvinsten i Gällivare fick Moa Ilar ett skönt besked från en schweizisk konkurent.

Jag är inte arg på henne, säger Nadine Fähndrich, som var förloraren när Moa Ilar hjälpte Maja Dahlqvist att vinna förra säsongens sprintcup.

Moa Ilar har inte glömt när hon, i samband med vårens världscupavslutning i Lahtis, bromsade på upploppet för att släppa förbi Maja Dahlqvist, som brutit en stav.

Resultatet blev att Dahlqvist vann sprintcupen före Nadine Fähndrich.

Moa Ilar diskades för osportsligt uppträdande. Ett beslut som Internationella skidförbundet (Fis) sedan drog tillbaka.

Värre var alla starka reaktioner.

– Det var mycket rabalder där efter. Det gjorde att jag inte mådde så himla bra. Men med facit i hand är jag glad att jag tog beslutet. Det var en speciell situation. Stjärnorna ska stå rätt för att det ska kunna hända och vara görbart, säger Moa Ilar.

Fähndrich svarar

Men vad tänkte egentligen Nadine Fähndrich om situationen? Under den gångna helgen har hon tävlat mot svenskorna i Gällivare. Ilar fick kontakt med henne.

– Vi har morsat på varandra och det känns som att det inte är några hard feelings. Det känns skönt att få göra det, säger svenskan.

De två skidåkarna möttes också i samband med prisceremonin efter Moa Ilars segerlopp. Då berättade Nadine Fähndrich för TT hur hon upplevde situationen i Lahtis.

– Då var jag var besviken på min insats att jag inte var starkare. Det var en stor besvikelse för mig att jag förlorade det (cupen).

På frågan om Fähndrich har förlåtit Ilar svarar hon:

– Ja, det har jag gjort. Jag är inte arg på henne utan vill fokusera på mig själv. I dag är jag glad för hennes skull att hon gjorde ett starkt lopp.

Mamma i laget

Moa Ilars agerande i Lahtis var en följd av att hon anses vara mamman i damlandslaget.

Efter hennes seger i Gällivare var det flera åkare som intygade hur hon alltid ser till att hålla ordning och reda inom laget. Inte bara det faktum att hon, tillsammans med Marcus Grate, är åkarnas representant mot landslagsledningen.

– Hon är mamman i laget och har koll på allt. Det blir balans när hon kommer in i bilden. Hon håller ordning på allt, inklusive mig. Framför allt mig. Därmed blir det mindre "fort och fel", skrattar Frida Karlsson, tvåa strax bakom Ilar i Gällivare.

Ebba Andersson berättar om pressen som uppstår när de ska dela hotellrum:

– De gånger man får dela rum med henne gäller det att skärpa sig och inte sprida ut sig för mycket. Det blir en kontrast till den ordning som hon har.

Åker fort

Moa Ilar tar också sin roll i laget på allvar.

– Sådan är jag som person, att hålla ordning och reda. Jag vill att alla ska hänga med på det. Hoppas att de andra inte tycker att jag är för jobbig. Men det är mycket att hålla koll på. Det är tider hit och chip dit och det är många grejer, säger Moa Ilar som nu också börjar åka fort.

Försäsongens tester har visat att hon är på väg att ta ytterligare ett kliv framåt som skidåkare.

– Jag har fått bra kvitton på det tekniska. Det är små förändringar som gett mycket, säger Moa Ilar.

I Gällivare fick Ebba Andersson känna på den nya Moa Ilar.

– Jag blev förvånad att hon lyckades göra den starka avslutning hon gjorde till slut. Jag blev själv sekunderad mot henne under stora delar av loppet. Att hon sedan avslutade som hon gjorde imponerar på mig, säger Andersson, trea och nästan en halvminut bakom Ilar.

2023-11-19T14:31:09Z dg43tfdfdgfd