MAJA NYLéN PERSSON: "FöR MIG äR DET VIKTIGT ATT VARA EN BRA LAGKAMRAT"

Maja Nylén Persson är en av svensk ishockeys största stjärnor. För Hockeysverige.ses berättar backgiganten om VM, Jenni Hiirikoskis otäcka skada och om att förlora en final mot Luleå – igen.

– Det var målen och det där sista lilla som saknades, säger 22-åringen från Skogsbo till Hockeysverige.se. 

ARLANDA (Hockeysverige.se)

Det blev ånyo Luleå som vann SM-guld efter att ha besegrat Brynäs i finalserien. En av slutspelet och hela SDHL:s kanske bästa spelare var Brynäs Maja Nylén Persson. Förlusten sved såklart oerhört mycket för 22-åringen från Skogsbo, men det vara bara att snabbt släppa finalserien för att i stället fokusera på VM-spel i Brampton, Kanada. 

– Första finalmatchen, där tycker jag inte vi fick chansen att spela som vi ville. Det var 18 utvisningsminuter. Att spela nästan en hel period i ”penalty killing” gjorde att vi hela tiden tappade momentum. Så fort vi försökte bygga upp någonting fick vi utvisning emot oss och då jobba ganska hårt på lite folk. 

– Krafterna räckte inte riktigt till. Det blev sönderblåst för oss och Luleå förtjänade att vinna den matchen, säger Maja Nylén Persson då hockeysverige.se frågar henne om vad som fattades för att välta Luleå i finalserien. 

– Både i andra och tredje matchen tycker jag att vi gjorde jättebra prestationer. Vi skapar väldigt mycket situationer och i framför allt tredje dominerade vi matchen igenom och fick tryck på Luleå under långa perioder. 

– Det var målen och det där sista lilla som saknades. Klart att det var en besvikelse när vi ändå kunde matcha Luleå hockey- och prestationsmässigt, men målen och att vi inte fick fram någon matchvinnare blev såklart avgörande.

Under andra finalmatchen skadades Jenni Hiirikoski allvarligt då hon fick en skridskoskena över halsen. 

– Vi hade tryckt på ganska mycket mot slutet av den matchen. Sedan hände det där. Då blev hockey oviktigt. Vi blev helt omtumlade precis som säkert deras spelare blev. Allt annat än att Jenni mådde bra var oviktigt. 

När beskedet kom att Jenni Hiirikoskis mådde efter omständigheterna bra valde lagen att spela klart matchen. 

– Vi ville visa respekt för Luleå och gav bollen till dom ”Vill ni spela så gör vi det.” Självklart var vi jätteomtumlade och skärrade av situationen. Då går det knappt att tänka hur dom kände då det var en i deras lag som hade skadats. 

Maja Nylén Persson har haft en mycket fin säsong i Brynäs och svarade för 16 mål och totalt 48 poäng 32 matcher. 

– Jag tycker att jag fortsatt på min utveckling och tagit nästa steg. Det är också vad som är mitt mål varje säsong, att fortsätta ta kliv för att vara den bästa spelare jag kan vara. 

– Framför allt under senaste tiden har jag tagit jättekliv i spelet utan puck, att man kan lita på mig i egen zon också. Att bli så komplett som möjligt är också det jag strävar efter. Dessutom har jag kunnat utnyttjat tacklingsregeln rätt bra till min fördel och med det blir bättre defensivt. 

Vågar du initiativ i spelet på ett annat sätt idag än för bara några säsonger sedan?

– Ja, det är också något jag tycker att jag utvecklat mycket till den här säsongen, pondusen i spelet. 

– Att våga med pondus ta upp pucken mer, ta initiativ och allt sådant. Jag jobbade i somras, tillsammans med Ove Molin, väldigt mycket på min skridskoåkning. Det är något som gett mig en ny dimension, att jag kan lita på min skridskoåkning ännu mer. Jag tror också det som gett mig den här pondusen.

Brynäs tappar stjärnan till nästa säsong

Inför kommande säsong tappar Brynäs Lara Stalder. Givetvis ett gigantiskt tapp i jakten på SM-guld säsongen 2023/24. 

– Såklart att det är jättetungt. Hon har vunnit poängligan flera gånger i rad, men hon har varit jätteviktig för mig också. 

På vilket sätt?

– Sedan jag kom till Brynäs har hon hjälpt mig i mitt offensiva spel. Hon är min bästa kompis på isen och klart att det kommer vara tungt. 

– Hon betyder också mycket i omklädningsrummet eftersom hon är en ledare i allt hon gör. Det är som det är och en naturlig del i hockeyn. Nu får andra ta över. 

Vad tror du det betyder för SDHL som liga att tappa henne?

– Hon sätter standarden och jag har aldrig spelat med en bättre spelare. Dessutom är hon en bra förebild för många unga tjejer. 

– Klart det är tråkigt, men hon följer sin dröm och det tycker jag att hon ska få göra. 

Brynäs förlorade SDHL-finalen, herrlaget stod för ett fiasko och åkte ur SHL. Samtidigt ska Maja Nylén Persson ladda om för spel i VM. 

– Första dagarna efter att vi förlorade finalerna var jättetunga. Ett slutspel är väldigt mentalt och fysiskt påfrestande. Jag har ändå försökt landa i det och ladda om för att spela VM i Kanada, vilket kommer bli en jätteupplevelse. Jag kommer vara jättetaggad inför det. 

– Det med herrarna är såklart jättetråkigt, men inget jag kan påverka eller lägga energi på.

De är Damkronornas snackpåsar

Du har spelat flera OS, VM och SM-finaler. Nu är du fortfarande bara 22 år, men hur ser du på hur din roll växt under landslagsåren?

– Det har kommit naturligt med den erfarenhet jag samlat på mig. Jag är kanske inte den mest verbala ledaren utan försöker stå för mycket trygghet och vill leda med exempel på isen. 

– Senaste säsongerna har jag fått ett ”A” (Assisterande kapten). Det tror jag är för framför allt mina egenskaper på isen.

Vem är du i omklädningsrummet?

– För mig är det viktigt att vara en bra lagkamrat generellt. Vara ödmjuk mot alla, men jag är, som sagt var, inte den som hörs eller syns.

Vem är det som syns och hörs mest i VM-laget?

– ”Jossan” Holmgren är bra på att snacka, Hanna Olsson… Det finns några, säger VM-backen med ett skratt. 

Du var med om att vinna silver i U18 VM 2018. Om vi adderar silvret i Östersund till det, känner du att kvalitén och inställningen inom svensk damhockey växer sig starkare och starkare?

– Ja, det tycker jag. Många unga tjejer får förebilder när dom ser att det går bra för landslag, som för exempelvis U18-tjejerna, och vill ta rygg på det. 

– Nu är många av tjejerna från U18-VM unga, men när dom blir äldre och fortsatt sin utveckling kommer vi få en jättebra konkurrens i landslaget. Jag tycker också att konkurrensen senaste åren blivit högre och högre.  

– Att hela tiden ha den här konkurrenssituationen är jätteviktigt för att ett bra landslag. Då behöver man driva på sin egen utveckling för att ta en plats, så visst är det något speciellt som börjar hända.

"Måste spela flera sådana matcher"

Är din känsla att vi närmar oss USA och Kanada eller står vi kvar på samma ruta och stampar?

– Kvartsfinalen mot Kanada i VM senast var ett jättestort steg framåt jämfört med OS. Vi måste spela dom här matcherna för att lära oss eftersom det är en helt annan grej.

– Vi är inte vana att spela i det tempot. Det som saknas är framför allt hanteringen av pucken, att ta beslut i den hastigheten. Det är något vi måste utsättas för om vi hela tiden ska utvecklas. Vi måste spela flera sådana matcher för det kommer gynna oss jättemycket och kommer göra att vi kan ta nästa kliv närmare dom här lagen. 

Försvinner respektlösheten sakta men säkert?

– Ja, det blir så om vi utsätts för dom här situationerna i matcherna, vilket är vad som behövs för att veta hur man ska hantera dom. 

Vilka förväntningar har du på VM?

– Framför allt ska det bli kul att få spela i Kanada, hockeylandet. Det känns som vi har en jättespännande trupp, en bra mix med erfarenhet samtidigt som vi fått in unga tjejer. Generellt är det mycket hockey-IQ som vi tillsammans besitter. 

När ser vi Sverige spela VM-final för första gången?

– Jag hoppas att det blir så snart som möjligt. Prio ett är att ta steg och bli bättre hela tiden. 

Kommer du vara med på isen när Sverige spelar sin första VM-final?

– Ja, det får vi hoppas, avslutar Maja Nylén Persson med ett leende.  

TV: Hockeyfeber i Umeå: "Jag känner press"

2023-04-01T13:10:00Z dg43tfdfdgfd