SPECIAL: Förbundskaptensjakten: ”En kravställare som imponerar”
En dark horse som mycket väl kan ta över efter Janne Andersson.
Och så kan hans nya Sverige se ut. Namn för namn - många som nu kan offras.
Janne Andersson tackade igår för sig som svensk förbundskapten. Samtidigt som även Albin Ekdal gjorde det.
Vad som väntar framöver är en lika spännande som avgörande tid för svensk fotbolls framtid.
För trots Janne Anderssons inledande hyllade år, med kvartsfinal i VM 2018, står Sveriges herrlandslag nu svagare än på mycket länge.
För nästa sommar står Sverige från sidan och kollar på när EM i Tyskland spelas, precis som i VM i Qatar förra vintern.
Därtill väntar C-divisionen i Nations League.
Med andra ord måste mycket bli rätt på väldigt kort tid från förbundets sida. Annars kan det bli några mörka blågula år som väntar.
FotbollDirekt.se har därför nu listat topp-5-namn som bör vara favoriter till förbundskaptenrollen.
Vidare pekas en möjlig framtida landslagselva ut, med några bubblare som borde fajtas om en plats i “det nya Sverige” som nu ska byggas upp de närmaste åren.
***
Per Mathias Högmo
Kommentar: BK Häckens norrman har byggt allsvenskans bästa lag när allt fungerar. Kombinationen av snabbt kontringsspel och effektivt possessionspel har fått till och med Malmö FF att se nästan juniormässiga ut. Utöver det rent spelmässiga så har han varit väldigt duktig i att ge unga chansen. Mot MFF i näst sista omgången blev 17-årige Pontus Dahbo avgörande med två mål i 4-2-vinsten.
Som ledare har han en “mysfarbror”-aura som verkar få alla att må bra runt omkring sig. Det ihop med den moderna fotboll som spelas av Häcken gör honom till en av två favoritnamn, enligt mig.
Hans närmast världsvana mediala närvaro och känsla för det, talar ytterligare för att detta vore ett toppalternativ för SvFF.
***
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf
Kommentar: Enligt mig den andra mest lämpliga alternativet ihop med Högmo.
En oro som finns är ju den mediala biten, i det ibland snarstuckna bemötandet som kan visa sig i diverse intervjuer.
Men jag tror att deras fotboll som präglats av väldigt tydliga idéer genom åren i Djurgården kan passa allra bäst. Djurgården har inte har haft en topp-3-trupp något år sedan de tog över 2019. Lagbygget har istället varit styrkan.
Det är något som passar Sverige. Vi må ha väldigt bra toppspelare, men jämförelsevis kan vi inte hävda oss mot toppnationerna. Då krävs ett urstarkt kollektiv. Det har de bevisat att de behärskar.
I ett landslag som samlas så sällan ser jag det som en nyckel. Samtidigt spelar de en modern fotboll, med en snabb offensiv fotboll och mycket spelvändningar och rörelse. Det finns även en prestigelöshet att anpassa sig om så krävs för att vinna.
Man kan också ha med fjolårets framgångar i Europa som ett stort plus i kanten. Exemeplvis har Högmo inte behärskat det i årets Europa League. Detta trots ett betydligt bättre material än DIF hade.
***
Jimmy Thelin
Kommentar: Elfsborgs-tränaren har nämnts som ett alternativ. Jag är däremot inte övertygad, även om han gjort det jättebra med väldigt små medel. Han är mer begränsad än övriga, då Elfsborg haft svårt när de själva ska styra en match.
Å andra sidan så har landslaget mängder av kontringsstarka spelare som kan göra det bra i ett rakare omställningsspel. Men hans erfarenhet är enligt mig kanske inte riktigt tillräcklig. Samtidigt är det osäkert kring den mediala delen, då han fått verka i ett mer skyddat Borås än exempelvis “Kim & Tolle” och allmänt inte känns jättebekväm i intervjusituationer
***
Henrik Rydström
Kommentar: Han själv har varit tydlig med att det inte är aktuellt att bli förbundskapten om han får frågan.
Det vore likväl ett väldigt spännande alternativ.
Däremot tror jag att det kan bli en krock sett till Rydströms gärning. Han vill styra i varenda detalj och nöta på idéer tills det sitter. Det passar inte riktigt i ett landslag, som endast träffas ett fåtal dagar per samling.
Därmed tror jag varken på att det skulle bli jättebra eller att det är troligt att han skulle ändra sig, mycket genom att han bröt med Kalmar i förtid - inte troligt att han skulle hoppa av även MFF i förtid.
***
Olof Mellberg
Kommentar: Erfarenhetsmässigt (som tränare) kanske inte det mest optimala alternativet. Men få fotbollsmänniskor i Sverige har större erfarenhet överlag. Han har även gjort det väldigt bra i BP, med små medel.
Som sagt så är det annorlunda att vara förbundskapten mot klubbtränare.
Det kan tala för Mellberg som en outsider. För kan han implementera ett enkelt och tydligt spelsätt, har han en karaktär som landslaget kan behöva. För nu behövs en kravställan och en vinnarmentalitet. Det har förre storbacken gott om.
Kan han få med sig ett taktiskt geni kan det här faktiskt bli en riktigt bra lösning.
***
Det svenska landslaget befinner sig i lite av en generationsväxling. Många nya namn är på gränsen till A-landslaget, samt en hel del som har knackat på dörren till startelvan.
Med ett missat EM-slutspel är nästa möjliga slutspel VM 2026.
Då är flera tongivande namn i detta landslag väldigt gamla. Robin Olsen är då 36 och Emil Forsberg är 35. Deras tid är då kanske förbi, detsamma med Victor Nilsson Lindelöf som inte alls blivit den lagkapten som behövts.
Så nu finns gott om tid att bygga nytt och satsa på framtiden.
Leopold Wahlstedt
Emil Holm - Isak Hien - Carl Starfelt - Gabriel Gudmundsson
Jens Cajuste - Hugo Larsson
Dejan Kulusevski - Roony Bardghji/Mattias Svanberg - Alexander Isak
Victor Gyökeres
TV:
2023-11-20T18:11:12Z dg43tfdfdgfd